De PKU GMP-productlijn bestaat uit een breed assortiment van producten, geschikt voor patiënten met PKU. Ze zijn eenvoudig in gebruik en er zijn veel verschillende smaken in de productrange. Bekijk hieronder de verschillende opties binnen de GMP-voedingsproducten.

Op deze pagina lees je alles over onze GMP en onze producten

Wat is GMP?

GMP staat voor ‘glycomacropeptide’, een peptide dat wordt gevormd tijdens de productie van kaas, met name bij het maken van het wei-eiwit. Het is een bijproduct van de caseïne-verwerking. Het is een geglycosyleerd peptide van 64 aminozuren dat van nature voorkomt in de weifractie van koemelk tijdens de kaasproductie. 

GMP heeft een uitstekende reputatie op het gebied van voedselveiligheid, gebaseerd op de wijdverspreide aanvulling van voedingsmiddelen met wei-eiwit en het gebruik van zuigelingenvoeding met overwegend wei. (1, 2, 3)

Sensorische analysestudies hebben aangetoond dat op GMP gebaseerde eiwitsupplementen aanvaardbare alternatieven zijn voor fenylalanine vrije aminozuurpreparaten. Ze kunnen bijdragen om de therapietrouw verbeteren en ondersteuning bieden bij de dieetbehandeling. (4, 5, 6)  

Verschil tussen aminozuurpreparaat en GMP

Een traditioneel aminozuurpreparaat is opgebouwd uit vrije aminozuren. GMP producten onderscheiden zich door de combinatie van de vrije aminozuren en het GMP-eiwit. GMP bevat van nature een minimale hoeveelheid fenylalanine en tyrosine waardoor het een geschikte eiwitbron voor PKU-patiënten kan zijn. Wel wordt het aminozuurpreparaat aangevuld met essentiële aminozuren om een voedingskundig volwaardig product te krijgen. (3,5,6)

What is the difference between GMP and traditional amino acid?
nutricia-pku-gmpro-mixin

PKU GMPro Mix-in

PKU GMPro Mix-In is een poedervormige dieetvoeding bij bewezen fenylketonurie (PKU) vanaf 3 jaar en bevat 10g eiwitequivalent per per zakje van 12,5g. De dieetvoeding bevat een bron van glycomacropeptide (GMP) waardoor het makkelijk is voor uw patiënten om te voldoen aan hun eiwitbehoeften. Daarnaast zorgt PKU GMPro Mix-In voor meer variatie en keuze omdat er vrijwel geen smaakverandering waargenomen wordt wanneer gemengd met aminozuurpreparaten, eiwitarme voeding, water*, sportdranken of andere dranken met een smaak.

PKU GMPro Mix-In is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij fenylketonurie (PKU) vanaf de leeftijd van 3 jaar. Te gebruiken onder medisch toezicht.

  1. Van Calcar SC and Ney DM Food products made with glycomacropeptide, a new low phenylalanine whey protein, provide a new alternative to amino acid-based medical foods for nutrition management of phenylketonuria. J Acad Nutr Diet, 2012. 112: p. 1201-1210.
  2. Ney DM, Gleason ST, van Calcar SC, MacLeod EL, Nelson KL, Etzel MR, Rice GM, Wolff JA, Nutritional management of PKU with glycomacropeptide from cheese whey. J Inherit Met Dis, 2009. 32: p. 32-39.
  3. Bruck WM, Redgrave M, Tuohy KM, Graverholt G, Hernell O and Gibson GR. Effects of bovine alpha-lactoglobulin and casein glycomacropeptide-enriched infant formulae on faecal microbiota in healthy term infants. J Paediatr Gastroenterol Nutr, 2006. 43: p. 673-679.
  4. Lim, K.; van Calcar, S.C.; Nelson, K.L.; Gleason, S.T.; Ney, D.M. Acceptable low-phenylalanine foods and beverages can be made with glycomacropeptide from cheese whey for individuals with PKU. Mol Genet Metab 2007, 92, 176-178, doi:10.1016/j.ymgme.2007.06.004.
  5. Ney, D.M.; Etzel, M.R. Designing medical foods for inherited metabolic disorders: why intact protein is superior to amino acids. Curr Opin Biotechnol 2017, 44, 39-45, doi:10.1016/j.copbio.2016.10.009.
  6. Ney, D.M.; Gleason, S.T.; van Calcar, S.C.; MacLeod, E.L.; Nelson, K.L.; Etzel, M.R.; Rice, G.M.; Wolff, J.A. Nutritional management of PKU with glycomacropeptide from cheese whey. J Inherit Metab Dis 2009, 32, 32-39, doi:10.1007/s10545-008-0952-4.