Prematuriteit

Als je kindje te vroeg wordt geboren, komt dat vaak geheel onverwachts. Je was nog niet volledig voorbereid op de komst van je baby en daardoor is de eerste periode met je baby vaak anders dan je je had voorgesteld. Veel ouders ervaren deze eerste periode als heftig en als een zoektocht. Gelukkig staan er ervaren zorgprofessionals voor jullie en je baby klaar om jullie te ondersteunen.

Wat is prematuriteit?

Wanneer je kindje op of vóór 37 weken zwangerschap wordt geboren, is hij of zij prematuur. Ongeveer 7% van de baby's in Nederland wordt te vroeg geboren. Een premature geboorte onderbreekt de ontwikkeling in de baarmoeder. Premature zuigelingen staan daarom voor belangrijke gezondheidsuitdagingen. Preventie van groeifalen en -vertraging met behulp van voeding is van belang voor de ontwikkeling van de premature zuigeling. Het realiseren van een optimale (inhaal)groei is daarom één van de belangrijkste prioriteiten. Tegelijkertijd is het voeden van een premature baby uitdagend omdat onder andere de maagdarmfunctie nog onrijp is.

Voeding is belangrijk voor een premature baby

Moedermelk is de beste keuze. Dit geldt ook voor te vroeg geboren kindjes. Zo stimuleert moedermelk de ontwikkeling en groei van je baby en levert het volop antistoffen. Premature baby’s hebben veel energie en eiwit nodig voor hun groei en ontwikkeling; meer dan een baby die na 37 weken zwangerschap wordt geboren.  Het verrijken van moedermelk is een veelvoorkomende manier om de voedingswaarde van moedermelk te verhogen. 

Een premature baby is niet altijd in staat om meteen zelf aan de borst te drinken. Naast dat het een hoop energie kost is het afstemmen van zuigen, slikken en ademhalen nog erg lastig. Voeding wordt daarom vaak via een sonde gegeven. Indien je baby voeding krijgt via een sonde, is kolven noodzakelijik. Het ziekenhuis zal jullie hierbij begeleiden.

Moedermelk kolven

Er zijn verschillende manieren om te kolven. Welke methode je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en hoe vaak je moet kolven. Een elektrische kolf kan prettig zijn wanneer je vaak gaat kolven. Kolven met een handkolf is een goede optie als je minder vaak kolft of het geluid van een elektrische kolf vervelend vindt.

Kolven moet je leren, en het kan even duren voordat er melk uit je borsten komt. Geduld wordt beloond! In het ziekenhuis krijg je ondersteuning bij het kolven van de moedermelk, maar ook na ontslag uit het ziekenhuis kan een lactatiekundige worden ingeschakeld voor hulp bij het geven van moedermelk.

Borstvoeding bewaren en opwarmen

In het ziekenhuis zijn er protocollen voor het bewaren en opwarmen van moedermelk. Voor de thuissuatie hebben we een aantal tips voor je. Zo kun je afgekolfde melk meteen aan je baby geven, maar ook bewaren voor een later moment. Zo pak je dat aan:

  • Zet de melk direct achterin in de koelkast. Wanneer je onderweg bent, vervoer je de melk in een koeltas met koelelementen.
  • Vries de melk binnen 24 uur in.
  • Noteer de datum en hoeveelheid op elk zakje of flesje.

Je kunt moedermelk 72 uur in de koelkast bewaren, 2 tot 3 weken in het vriesvak en 6 maanden in de diepvries (-18°C)

Je kunt moedermelk opwarmen met een flessenwarmer, magnetron of 'au bain marie'. Verwarm de melk tot ongeveer 37°C. Controleer altijd de temperatuur door een druppel op je pols te doen. Ontdooi melk geleidelijk in de koelkast of onder stromend water. Gebruik ontdooide melk binnen 24 uur en vries deze niet opnieuw in.

Hechting met een premature baby

Een van de meest belangrijke verbindingen die je als ouder met je baby kan hebben, is hechting. Hechting is de sterke band die je ontwikkelt met je baby en helpt bij de ontwikkeling van je kindje. Een goede hechting met je kindje kan gestimuleerd worden door veel huid-op-huid contact met je premature baby. We noemen dit kangoeroeën, ofwel buidelen. In het ziekenhuis zal je hierin begeleid worden, aangezien buidelen veel voordelen kent. Baby's die veel huid-op-huid contact hebben met hun ouders, huilen over het algemeen minder. Wanneer je baby in een couveuse ligt, wordt buidelen in de meeste gevallen ook aangeraden. Naast fysiek contact kan zachtjes praten of zingen ook bijdragen aan de hechting met je kindje.

Medische voeding voor prematuren

Al 125 jaar lang zorgt Nutricia voor voedingen op maat voor jong en oud. De eerste 1000 dagen bieden een unieke kans een goede basis te leggen voor de gezondheid van je kindje, voor nu, maar ook voor later. De juiste voeding tijdens de eerste 1000 dagen kan een positief effect hebben op de gezondheid op de langere termijn. 

Prematuur geboren baby's hebben een verhoogde voedingsbehoefte. Nutricia heeft verschillende producten, afgestemd op de specifieke behoeften, de inhaalgroei en leeftijd van de baby. Deze voedingen worden voorgeschreven door de behandelend arts en dienen onder medisch toezicht te worden gebruikt.

Bent u een zorgprofessional en wilt u meer informatie over voeding voor prematuur geboren baby’s? Log dan in op ons platform.

Heb je meer vragen over de voeding van je baby? 

Neem contact op met ons Nutricia Care Team, we staan 24 uur per dag voor je klaar! Bekijk hieronder de contactgegevens.

Carleine Information

Nutricia Care Team
Ons Nutricia Care Team is er voor vragen over zwangerschap, borstvoeding en babyvoeding en is 7 dagen per week, telefonisch, per mail en whatsapp dag én nacht bereikbaar.

Heb je als ouder vragen over deze producten? Bel 0800 022 26 26. Of neem contact op via het contactformulier.

Bent u een zorgprofessional? Bel 0800 022 80 60. Of neem contact op via het contactformulier.

Of stuur ons een bericht via Whatsapp.