Onderwerpen in dit artikel:
De eiwittransitie pleit voor de overgang van de consumptie van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten, hierdoor neemt de vraag naar plantaardige voedingsopties toe. Ook patiënten met ziektegerelateerde ondervoeding willen kunnen kiezen voor plantaardige voedingsopties.1,2 Daarom introduceert Nutricia Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal, voor nog meer eiwitten en energie.
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal is een energie- en eiwitrijke plantaardige medische drinkvoeding met 400 kcal en 20 gram eiwit per flesje van 200 ml. Voor Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal zijn geen ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruikt. Dit maakt het product geschikt voor veganisten, maar ook voor patiënten die een voorkeur hebben voor een (meer) plantaardig dieet. Daarnaast biedt het een verrassende smaakvariatie dankzij de unieke smaken ananas-kokosnoot, cappuccino, en onze eerste hartige smaak: romige erwt.
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal: voor nog meer eiwitten en energie
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal is onze eerste energie- en eiwitrijke drinkvoeding binnen ons plantaardige assortiment. Het biedt patiënten meer eiwitten en energie, en bevat alle micronutriënten. Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal kan daarom als aanvulling, maar ook als volledige vervanging van voeding worden ingezet.
Het algemene advies is 1-2 flesjes per dag als aanvulling en 4-5 flesjes als volledige vervanging van de dagelijkse voeding. U kunt hier uiteraard van afwijken in uw advies op basis van de specifieke voedingsbehoefte van uw patiënt. Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal is niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar.
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal bevat plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit
De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door de aminozuursamenstelling, de verteerbaarheid en absorptie van de aminozuren in de darm (bio-beschikbaarheid).3 Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal bestaat uit een combinatie van twee hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen: erwt- en soja eiwitisolaat.4-7 Dit zorgt voor een optimaal aminozuurprofiel, volledig in lijn met de aanbevelingen van de FAO/WHO5 en voor een hoge beschikbaarheid.6,7
Eiwitkwaliteit wordt vaak in PDCAAS (Protein Digestibility Amino-Acid Score) uitgedrukt. Een PDCAAS van 1,0 geeft aan dat een eiwitbron een hoge kwaliteit heeft. Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal heeft een PDCAAS score van 1.0, dit betekent dat het een vergelijkbare hoge eiwitkwaliteit heeft als de Nutridrink Protein 2 kcal op basis van melkeiwitten, zie figuur 1.
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal heeft een bewezen hoge therapietrouw
Om voedingstherapie met drinkvoeding te laten slagen, is therapietrouw van de patiënt van groot belang. Goede therapietrouw van medische voeding kan bijdragen aan betere gezondheidsuitkomsten in de dieetbehandeling van ondervoeding.8 Onderzoek toont aan dat therapietrouw van medische voeding kan worden bevorderd door:
- Het verhogen van energiedichtheid:9,10
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal is een energie- en eiwitrijke medische drinkvoeding met 400 kcal en 20 gram eiwit per flesje van 200 ml
- Het aanbieden van verschillende smaken en texturen:10,11
Plantaardige medische drinkvoeding biedt patiënten nieuwe smaken en extra variatie binnen de dieetbehandeling bij ziektegerelateerde ondervoeding. Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal is beschikbaar in drie unieke smaken, waaronder de hartige smaak romige erwt die patiënten ook warm kunnen consumeren.
In een klinische studie bij patiënten met (risico op) ondervoeding is aangetoond dat Nutridrink PlantBased Protein 2kcal/ml goed getolereerd en geaccepteerd wordt.1
Daarnaast waarderen patiënten:
van Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal als goed. Bovendien rapporteert deze studie een zeer hoge therapietrouw van 95% en toont het aan dat patiënten met Nutridrink PlantBased Protein 2kcal/ml zowel de voedingsinname als voedingsstatus significant kunnen verbeteren.1
Vraag de materialen aan van Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal
Voor Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal hebben we verschillende materialen beschikbaar zoals een patiëntenbrochure. De Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal materialen kunt u aanvragen bij de voor u bekende rayonmanager.
Direct en persoonlijk advies
Bij Nutricia staan we altijd klaar om uw werk gemakkelijker en efficiënter te maken. Onze persoonlijke aanpak helpt u als zorgprofessional om uw patiënten nog beter te ondersteunen. Heb je vragen of behoefte aan advies? Neem contact op met uw Nutricia-rayonmanager of met onze diëtisten van de Nutricia Medische Voedingsservice.
We helpen u graag verder!
Nutridrink PlantBased Protein 2 kcal is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. UItsluitend te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is uitsluitend geschikt voor (para)medici.
Referenties
1. Delsoglio M. et al. Improvement on Nutritional outcomes with a well complied, accepted and tolerated high energy and protein plant based oral nutritional supplement alongside dietary advice in community-based patients at risk of disease-related malnutrition. ESPEN; 2024; Milaan: Abstract No ESPEN24-LB-2626; 2024.
2. Delsoglio M, Griffen C, Syed R, et al. A multi-center prospective study of plant-based nutritional support in adult community-based patients at risk of disease-related malnutrition. Front Nutr 2023; 10: 1297624.
3. Bruggink H, Dekker I, Weijs P, Kruizenga H. De kwaliteit van eiwit. Nederlands tijdschrift voor voeding en diëtetiek 2020; 75(4): 12-5.
4. Leser S. The 2013 FAO report on dietary protein quality evaluation in human nutrition: Recommendations and implications. Nutrition Bulletin 2013; 38(4): 421-8.
5. FAO/WHO. Report of the Joint FAO/WHO consultation on protein quality evaluation 1991.
6. Rutherfurd SM, Fanning AC, Miller BJ, Moughan PJ. Protein digestibility-corrected amino acid scores and digestible indispensable amino acid scores differentially describe protein quality in growing male rats. J Nutr 2015; 145(2): 372-9.
7. Yang H, Guérin-Deremaux L, Zhou L, et al. Evaluation of nutritional quality of a novel pea protein. Agro Food Industry Hi-Tech 2012; 23(6): 8-10.
8. Cawood AL, Burden ST, Smith T, Stratton RJ. A systematic review and meta-analysis of the effects of community use of oral nutritional supplements on clinical outcomes. Ageing Res Rev 2023; 88: 101953.
9. Hubbard GP, Elia M, Holdoway A, Stratton RJ. A systematic review of compliance to oral nutritional supplements. Clin Nutr 2012; 31(3): 293-312.
10. Volkert D, Beck AM, Cederholm T, et al. ESPEN practical guideline: Clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr 2022; 41(4): 958-89.
11. Zandstra EH, de Graaf C, van Trijp HC. Effects of variety and repeated in-home consumption on product acceptance. Appetite 2000; 35(2): 113-9.