Onderwerpen in dit artikel:
Nutridrink PlantBased bevat 300 kcal en 12 gram eiwit in een 200 ml flesje. Dit product is op basis van erwt en soja en bevat alleen plantaardige ingrediënten. Daardoor is Nutridrink PlantBased zowel geschikt voor veganisten. Daarnaast is dit product ook in te zetten als verrassende (smaak)variatie door de plantaardige basis. Nu beschikbaar in de smaken mokka- en mango-passievruchten!
Patiënten waarderen de smaak van Nutridrink PlantBased1
Om voedingstherapie met drinkvoeding te laten slagen, is therapietrouw van de patiënt van groot belang. Een aangename smaak en variatie in smaken maken het voor patiënten gemakkelijker de drinkvoeding in te nemen, wat de therapietrouw kan bevorderen2. Plantaardige medische drinkvoeding biedt patiënten nieuwe smaken en extra variatie binnen de dieetbehandeling bij ziektegerelateerde ondervoeding.
In een recent onderzoek onder 80 patiënten met (risico op) ondervoeding is onderzocht hoe zij de smaak en textuur van Nutridrink PlantBased ervaren.1 Uit dit onderzoek kwam het volgende naar voren:
Benieuwd naar onze Nutridrink PlantBased smaken?
Bestel direct het smaakpakket, het is gratis: klik hier
Nutridrink PlantBased als aanvullende en complete voeding
Nutridrink PlantBased bevat alle micronutriënten en kan daarom als aanvullende en complete drinkvoeding ingezet worden.9 De vitaminen en mineralen zijn in lijn met de WHO aanbevelingen9 en op plantaardige basis, zo komt vitamine D3 uit algen.
Het algemene advies is 1-3 flesjes per dag als aanvulling en 5-7 flesjes als volledige vervanging van de dagelijkse voeding. U kunt hier uiteraard van afwijken in uw advies op basis van de specifieke voedingsbehoefte van uw patiënt. Nutridrink PlantBased is niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar.
Nutridrink PlantBased bevat hoog kwaliteit eiwit
Eiwitkwaliteit wordt bepaald door twee factoren: het aminozuurprofiel en de biologische beschikbaarheid van een eiwit. Met biologische beschikbaarheid wordt ook wel de verteerbaarheid en opname bedoeld.
Eiwitkwaliteit wordt vaak in PDCAAS (Protein Digestibility Amino-Acid Score) uitgedrukt. PDCAAS is momenteel de meest gebruikte maat om eiwitkwaliteit uit te drukken. Een PDCAAS van 100% procent geeft aan dat een eiwitbron een hoge kwaliteit heeft3, zie figuur 1.
In Nutridrink PlantBased zijn twee hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen gecombineerd: erwt en soja. Dit zorgt voor een optimaal aminozuurprofiel, volledig in lijn met de aanbevelingen van de FAO4, en een hoge biologische beschikbaarheid.5,6 De 12 gram erwt- en soja eiwit in Nutridrink PlantBased heeft een PDCAAS score van 100%.5-7 Vergelijkbaar met Nutridrink op basis van melkeiwitten. Daarmee is Nutridrink PlantBased een goede (smaak)variatie voor Nutridrink, zie figuur 2.
Steeds meer Nederlanders behoefte aan plantaardige opties
Steeds meer Nederlanders kiezen voor plantaardige opties vanwege levenswijze (bv. veganisten), voedselovergevoeligheid (bv. koemelkallergie) of duurzaamheid (bv. flexitariërs). Ook het Voedingscentrum adviseert een gemixt dieet van vlees, zuivel en meer plantaardig.10 Hieronder wat feiten op een rijtje:
Vraag de materialen aan van Nutridrink PlantBased
Voor Nutridrink PlantBased hebben we verschillende materialen beschikbaar zoals flyers. De Nutridrink PlantBased materialen kunt u aanvragen bij de voor u bekende rayonmanager.
Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies?
Voor persoonlijk advies over medische voeding kunt u gratis contact opnemen met de diëtisten van Nutricia via de Nutricia Medische Voedingsservice. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur (gratis) op 0800-0223322 of via het contactformulier.
Nutridrink PlantBased is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. Uitsluitend te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is uitsluitend bestemd voor (para)medici.
Referenties
- Gebruikersonderzoek onder drinkvoeding gebruikers met (risico op) ondervoeding (n=80) in Nederland. 2024; Data on file.
- Volkert D, Beck AM, Cederholm T, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr 2019; 38(1): 10-47.
- Leser, S. The 2013 FAO report on dietary protein quality evaluation in human nutrition: Recommendations and implications. Nutrition Bulletin, 2013, 38.4: 421-428.
- Report of Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. 2007
- Rutherfurd SM, et al. Protein digestibility-corrected amino acid scores and digestible indispensable amino acid scores differentially describe protein quality in growing male rats. The Journal of Nutrition, 2015, 145.2: 372-379.
- Yang H, et al. Evaluation of nutritional quality of a novel pea protein. Agro Food Industry Hi-Tech, 2012, 23.6: 8-10.
- Bruggink H, Dekker I, Weijs P & Kruizenga H. ‘De kwaliteit van eiwit’. Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek - 2020;75(4)
- Schaafsma, G. The Protein Digestibility – Corrected Amino Acid Score. The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 7, July 2000, Pages 1865S–1867S, https://doi.org/10.1093/jn/130.7.1865S
- Commission Delegated Regulation (EU) 2016/128 of 25 September 2015 supplementing Regulation (EU)
- No 609/2013 of the European Parliament and of the Council as regards the specific compositional and information requirements for food for special medical purposes. Official Journal of the European Union 2016;L25:30-43.
- Meer plantaardig eten | Voedingscentrum
- Forse groei vegetariërs en veganisten volgens onderzoek VegaTrends 2020 | Vegetariersbond
- Feiten & cijfers: hoeveel veganisten zijn er eigenlijk? - VeganChallenge
- Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër' | Voedingscentrum
- Koemelkallergie - Zuivel en Gezondheid.nl