Nieuw rapport: behandeling ondervoeding bespaart miljarden

20 Jun 2024

Nieuw rapport: behandeling ondervoeding bespaart miljarden1, 2

Danone's missie is het brengen van gezondheid door voeding naar zoveel mogelijk mensen. Dat doen we niet alleen door het maken van relevante producten voor consumenten en patiënten. Dat doen we ook door te investeren in wetenschap en onderzoek. Vandaag is een nieuw onderzoek gepubliceerd, uitgevoerd door adviesbureau A2M in opdracht van het Kenniscentrum Ondervoeding, Eurocept Homecare, MediReva, Sorgente en Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD, waar Nutricia (onderdeel van Danone) bij is aangesloten).

Gemiddeld is één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg ondervoed is.3 Als zij niet adequaat behandeld worden, heeft dat ernstige gevolgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een algehele lagere kwaliteit van leven, verlengde ziekenhuisopnames en een verhoogde sterftekans.3

De nieuwe gezondheidseconomische studie van A2M laat zien dat onbehandelde ondervoeding de maatschappij jaarlijks tot wel drie miljard euro kost. Dat is 3,4 procent van de totale Nederlandse zorgkosten in 2023. Wanneer ook overige kosten zoals arbeidsverzuim of het verlies van levensjaren in goede gezondheid (QALY) meegerekend worden, kost onbehandelde ondervoeding zelfs 5,4 miljard euro per jaar. 

Effectieve aanpak

Deze kosten zijn deels onnodig, omdat er een aanpak voor ondervoeding beschikbaar is, zoals beschreven in de Richtlijn ondervoeding.3 De kosten-batenanalyse van A2M laat zien dat behandeling van ondervoeding, bestaande uit dieetbehandeling met zo nodig medische drinkvoeding, resulteert in aanzienlijke netto kostenbesparingen; naar schatting 749 miljoen euro in het jaar van het optreden van de ondervoeding. Elke geïnvesteerde euro in de behandeling levert daarmee 2,08 euro op. Uitgebreid naar een periode van vijf jaar, zorgt de behandeling van ondervoeding voor een totale netto kostenbesparing van 5,2 miljard euro. Dat komt neer op een netto besparing van 14,44 euro per geïnvesteerde euro. De resultaten van het onderzoek onderstrepen het belang van een proactieve aanpak van ondervoeding in alle zorgsectoren; van ziekenhuis tot verpleeg- en verzorgingshuis en bij thuiswonende ouderen met en zonder thuiszorg; van vroeg-signalering tot behandeling. 

De resultaten van het onderzoek onderstrepen het belang van een proactieve aanpak van ondervoeding in alle zorgsectoren; van ziekenhuis tot verpleeg- en verzorgingshuis en bij thuiswonende ouderen met en zonder thuiszorg; van vroeg-signalering tot behandeling. 

Het complete rapport ‘Ondervoeding in de zorg: behandeling loont. Een gezondheidseconomische analyse van ondervoeding.’  is hier te downloaden, evenals een infographic over het rapport.

 

1 We sluiten met de terminologie in dit bericht aan bij de terminologie uit het rapport.
2 Nuijten, M. Ondervoeding in de zorg: behandeling loont. Een gezondheidseconomische analyse van ondervoeding. A2M, 2024.
3 Stuurgroep Ondervoeding. Richtlijn ondervoeding, herkenning, diagnosestelling en behandeling van ondervoeding bij volwassenen, 2019.