Meer voedingsopties voor ondervoede patiënten door nieuwe plantaardige alternatieven
07 Apr 2025
Nutricia breidt aanbod plantaardige medische voeding uit en draagt bij aan gezonde eiwittransitie
Rijswijk, 8 april 2025 - Ondervoeding in de zorg is een groot probleem; gemiddeld is maar liefst één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen of de thuiszorg ondervoed.* Om patiënten voor wie medische voeding noodzakelijk is zoveel mogelijk opties te kunnen bieden, breidt Nutricia het aanbod in plantaardige medische voeding uit. Met deze innovaties draagt het concern bij aan het bereiken van de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, een aanpak die ervoor moet zorgen dat zorg ook op lange termijn goed is voor de mens en de aarde.
Het (dieet)behandelen van ondervoeding is zeer belangrijk voor het welzijn van patiënten. Daarnaast kost onbehandelde ondervoeding Nederland 3 miljard euro per jaar. Het (dieet)behandelen van ondervoeding draagt bij aan het verminderen van deze kosten.** Voor patiënten voor wie medische voeding noodzakelijk is, is het belangrijk dat voeding bij hun levensstijl en voorkeuren past.
Lobke Faasen, diëtist: “Een ruim aanbod van plantaardige producten is essentieel voor de eiwittransitie. Waar consumenten in de supermarkt al volop plantaardige opties kunnen kiezen, hadden patiënten die medische voeding gebruiken tot voor kort geen mogelijkheden voor een plantaardige variant. Het is fantastisch om te zien dat dit aan het veranderen is. Als diëtist kunnen we door te kiezen voor plantaardige medische voeding bijdragen aan een duurzamere zorg. Meer plantaardig zorgt namelijk voor minder uitstoot en landgebruik. Omdat deze producten qua voedingswaarde gelijkwaardig zijn aan de varianten met ingrediënten van dierlijke oorsprong, zijn er steeds minder redenen om niet voor deze duurzamere opties te kiezen.”
Eiwittransitie
Plantaardig eten wordt steeds vaker aangeraden vanwege de positieve effecten op de gezondheid en het milieu. Ook in de zorg staat de eiwittransitie hoog op de agenda. Duurzamere, plantaardige voeding voor patiënten is een belangrijke pijler binnen de Green Deal Duurzame zorg. Om meer plantaardige voeding aan te kunnen bieden aan patiënten is focus op voldoende eiwitten, eiwitkwaliteit en andere voedingsstoffen noodzakelijk. Plantaardige medische voeding kan patiënten helpen bij een evenwichtige inname van energie, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit is essentieel voor het behoud van spiermassa en het verbeteren van de gezondheid. Recent onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten vergelijkbare effecten hebben op lichaamsgewicht, spiermassa en spierkracht bij patiënten die risico kunnen lopen op ondervoeding. In 35 klinische studies werden hiervoor soja- en erwteneiwitten vergeleken met traditionele dierlijke eiwitten. ***
Onderzoek op Nederlandse bodem
Danone, waar Nutricia onderdeel van is, heeft als missie gezondheid te brengen door voeding naar zoveel mogelijk mensen. Onderzoek en innovatie in medische voeding zijn belangrijk om die missie te vervullen. Daarom investeert Nutricia in samenwerkingen met zorgprofessionals en kennispartners om ondervoeding aan te pakken en het probleem op de maatschappelijke agenda te zetten.
Tjesco Massaro, Head of Medical Affairs bij Danone: “Ondervoede patiënten die afhankelijk zijn van medische voeding hebben behoefte aan afwisseling in de producten die ze voorgeschreven krijgen, bijvoorbeeld in smaak, textuur en steeds vaker ook eiwitbronnen. Door ons aanbod in plantaardige producten uit te breiden ondersteunen we voorschrijvers en patiënten om aan die vraag te kunnen voldoen. Het wetenschappelijke onderzoek dat aan de basis van deze nieuwe producten ligt, vind plaats in ons Research & Innovation centrum in Utrecht , en dat maakt deze innovaties in Nederland extra bijzonder.”
Danone onderzoeks- en innovatiecentrum, Utrecht.
Nutricia lanceerde in 2022 haar eerste plantaardige medische drinkvoeding en innoveert nu verder. In het eerste kwartaal van 2025 lanceerde Nutricia een nieuwe energie- en eiwitrijke medische drinkvoeding in drie verschillende smaken en een geconcentreerde energie- en eiwitrijke sondevoeding op basis van erwten- en sojaeiwit. Ook heeft Nutricia in vier sondevoedingsproducten de verhouding in eiwitten aangepast naar meer plantaardig (van 40% naar 78%), met behoud van een hoge eiwitkwaliteit. Medische voeding wordt voorgeschreven door een arts of diëtist en dient altijd onder medisch toezicht te worden gebruikt.
Bronnen:
* Algemene informatie en signalering, Kenniscentrum Ondervoeding
**Nuijten, M. Ondervoeding in de zorg: behandeling loont. Een gezondheidseconomische analyse van ondervoeding. A2M, 2024
*** Hofman, Z et al. "Suitability of plant proteins in medical nutrition." Clinical Nutrition ESPEN 63: 1269-1270.