Ontslag van de IC is een gewenste stap vooruit, maar dan?

Uit studies blijkt dat patiënten 5 jaar na opname op de IC slechts 60-65% van hun loopvermogen terug hebben1 en dat 40% van de sterfgevallen van IC- patiënten plaatsvindt na ontslag van de IC2. de behandeling van de patiënt houdt niet op na de IC en dus ook de voedingsbehandeling niet.. Wat kunt u doen tijdens de verschillende ontslagmomenten om bij te dragen aan een goede voedingsoverdracht en optimaal herstel van uw patiënt?

Prof. Wischmeyer vertelt over het belang van een optimale voedingskundige zorg tijdens de gehele route van de patiënt langs de verschillende fasen van behandeling en herstel - VIDEO.

Aanbevolen productgebruik van de IC t/m na ontslag uit het ziekenhuis

Van IC naar de afdeling

Een van de cruciale momenten in de reis van de patiënt naar herstel is het ontslagmoment van de IC naar de afdeling. Dit is het moment waarin een goede overdracht van belangrijke informatie en het borgen van een ingezet voedingsbehandelplan naar een ander team binnen uw organisatie cruciaal is. In de praktijk is dat niet altijd zo makkelijk.Nutricia kan u helpen in het inzichtelijk maken van mogelijke knelpunten en u ondersteunen om tot een adequate overdracht van de voedingszorg te komen.

Onderstaand een checklist om tot een optimale voedingsoverdracht te komen:

  • Beschikt uw ziekenhuis al over een voedingsteam?
  • Biedt uw PDMS de mogelijkheid om voedingskundige informatie over te dragen?
  • Heeft u inzichtelijk naar welke afdelingen de meeste patiënten met sondevoeding worden ontslagen?
  • Betekent ontslag van de IC in de regel ook het voortzetten van de voedingsbehandeling met sondevoeding (indien inname minder is dan 60%-75% van de behoefte)?*

*Einde van de behandeling op de IC betekend niet automatisch ook het einde van de sondevoedingsbehandeling. Is de inname per os niet meer dan 60-75% dan is sondevoeding nog steeds geïndiceerd maar waarschijnlijk in een andere eiwit-energie verhouding.

  • Vervang een trilumensonde voor ontslag door een gewone sonde of een suctiontube. Een sonde verwijderen is eenvoudig, er een terug moeten plaatsen omdat de voedingsinname op de afdeling achterblijft is vervelend voor de patiënt. Dit resulteert in een ongewenst en moeilijk in te halen ongewenst voedingstekort.

Is het antwoord op bovenstaande vragen ‘nee’ of maakt u graag gebruikt van de landelijke ervaring met voedingsoverdrachten? Kom via onderstaande services in contact met uw lokale contactpersoon van Nutricia.

OP DEZE PRODUCTEN EN SERVICES VANUIT NUTRICIA KUNT U REKENEN:

  • Beoordeling van uw ontslagbeleid
    Heeft u uw vraagtekens bij de effectiviteit van de in de checklist benoemde punten binnen uw organisatie? Informeer naar de beoordelingsmogelijkheden door uw lokale contactpersoon van Nutricia.*
  • IC-lunchbijeenkomst door uw lokale contactpersoon
    Tijdens deze bijeenkomst faciliteert uw lokale contactpersoon van Nutricia een workshop waarin we met uw afdeling(en) werken aan het verbeteren van de onderlinge samenwerking. Informeer naar de mogelijkheden voor een workshop op maat.*
  • IC-productadvies handkaart
    Een borstzakformaat overzicht met een eenvoudig stappenplan waarin u het best passende enterale product vindt op basis van de laatste ESPEN-richtlijn voor de IC.
    Klik hier voor de digitale versie of stuur een e-mail met uw verzoek voor een gedrukte variant*.
  • NutriCalculator
    Een eenvoudig hulpmiddel dat u altijd ter beschikking heeft op uw mobiele telefoon of tablet. Naast het berekenen van de benodigde behoefte geeft de NutriCalculator ook direct inzicht in het best passende enterale product en toedieningssnelheid. Scan de QR code met uw telefoon om de app te downloaden in de appstore van IOS en Android.

* Stuur een e-mail naar mvs@nutricia.com om naar de beschikbaarheid van bovenstaande services te infomeren. Geef in het onderwerp het type service in waar u naar informeert en laat uw naam en contactgegevens achter.

Van de verpleegafdeling naar huis-, verpleeghuis of revalidatiecentrum

Uw patiënt is voldoende hersteld om naar de volgende fase van het herstel te gaan. Hopelijk kan de patiënt naar huis maar mogelijk ook naar een verpleeghuis of revalidatiecentrum. Deze overdracht kan kwetsbaar zijn door de betrokkenheid van een groot aantal personen buiten uw organisatie.

Op basis van jarenlange ervaringen bieden we u onderstaand een overzicht met veel voorkomende aandachtspunten, aangevuld met ondersteuningsvormen vanuit Nutricia.

Punten van aandacht:

  • Is er een overdrachtsformulier of protocol?
  • Werkt u samen met diëtisten in de 1e lijn waaraan u de patiënt met vertrouwen kan overdragen?
  • Heeft u de mogelijkheid om een patiënt na ontslag uit het ziekenhuis zelf op te volgen?

Is het antwoord op bovenstaande vragen ‘nee’ of maakt u graag gebruikt van de landelijke ervaring met voedingsoverdrachten? Kom via onderstaande services in contact met uw lokale contactpersoon van Nutricia.

OP DEZE PRODUCTEN EN SERVICES VAN NUTRICIA KUNT U REKENEN:

  • Optimaliseren van de samenwerking met de 1e lijn
    • Ziet u graag een verbetering van de transmurale samenwerking? Uw lokale contactpersoon van Nutricia heeft veel ervaring met het opzetten en versterken van transmurale samenwerking door o.a. het opzetten van een transmuraal sondevoeding team en het opstarten van transmurale netwerken. Informeer naar de mogelijkheden*.
  • Opzet van een transmuraal sondevoedingsteam
    • Werkt u graag samen met voor u bekende partners in de 1e lijn? Maakt u het ontslagproces met sondevoeding graag aangenamer voor de patiënt? Uw lokale contactpersoon van Nutricia heeft veel ervaring met het opzetten en versterken van transmurale samenwerking. Informeer naar de mogelijkheden*.
  • Brochure ‘Op krachten blijven’
    • Een handige brochure waarin uw patiënt een simpel overzicht heeft van een volwaardig eetpatroon mét tips over het gebruik van medische voeding.
    • Informeer naar de mogelijkheden voor een geprinte versie*.
  • Sondevoedingthuis.nl
    • Een online platform waar uw patiënt, mantelzorgers en/of betrokken zorgprofessional alles kunnen vinden over sondevoeding in de thuissituatie.
      Klik hier voor de brochure, hier voor de website of informeer naar de mogelijkheden voor een geprinte versie*.

* Stuur een e-mail naar mvs@nutricia.com om naar de beschikbaarheid van bovenstaande services te infomeren. Geef in het onderwerp het type service in waar u naar informeert en laat uw naam en contactgegevens achter.

Referenties

  1. Sheill AM, Griffiths RD et al Clinical Intensive Care 1990;1 (6): 256-262
  2. Herridge MS et al NEJM 2011
  3. Wischmeyer PE. Are we creating survivors or victims in critical care? Delivering targeted nutrition to improve outcomes. Current Opinion in Critical Care. 2016;22:279-84.
  4. Heyland DK, Cahill NE, Dhaliwal R, et al. Impact of Enteral Feeding Protocols on Enteral Nutrition Delivery: Results of a Multicenter Observational Study. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 2010;34: 675-84.