Voedingsondersteuning bij ziektegerelateerde ondervoeding met chronische inflammatie
Onderwerpen in dit artikel:
Heeft u patiënten met:
- kanker?
- chronische katabole ziekte zoals COPD?
- cachexie?
Bij bovenstaande aandoeningen is sprake van een mate van chronische systemische inflammatie. Inflammatie kan o.a. leiden tot een toename van de insulineresistentie, een vermindering van de eetlust en een negatieve eiwitbalans.1 Daarnaast kan inflammatie een belangrijke oorzaak zijn van ziektegerelateerde anorexie, verminderde voedselinname en spierafbraak en leiden tot klinische ondervoeding.1,2
Chronische inflammatie versnelt het proces van ondervoeding en cachexie (3,4)
Kies daarom voedingsondersteuning die:
- voldoende energie levert
- voldoende hoogwaardige eiwitten bevat
- gemakkelijk is in gebruik door een klein volume
- voedingsstoffen levert aangepast aan de verhoogde behoefte van de patiënt
Forticare Advanced
Forticare Advanced is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding voor patiënten met (risico op) ziektegerelateerde ondervoeding als gevolg van kanker, chronische katabole ziekte of cachexie. Uitsluitend te gebruiken onder medische toezicht.
Forticare Advanced is:
- rijk aan eiwit en energie
- verrijkt met omega-3 vetzuren
- rijk aan vitamine D
- compact in volume (125 ml)
- verfrissend in smaak
Vraag hier een sample aan van de smaken Forticare Advanced.
Chronische inflammatie bij kanker
Kanker kan in het lichaam leiden tot een systemische inflammatoire respons, endocriene veranderingen en er ontstaan tumorproducten als reactie van het immuunsysteem op de tumor maar ook door specifieke stoffen aangemaakt door de tumor zelf. Met als gevolg:5,6
- afname spiermassa
- orgaanschade en functieverlies
- ernstige vermoeidheid
- anorexie
- psychische stresstoornissen
- negatieve invloed op eetlust en verzadiging
Onderzoek laat zien dat de oncologische patiënt een verhoogde behoefte heeft aan energie en eiwit.7 Daarnaast is de inname van omega-3 vetzuren over het algemeen laag en is er vaak sprake van een lagere vitamine-status (met name vitamine D).6,8
Chronische inflammatie bij COPD
Bij COPD is er sprake van chronische inflammatie, oxidatieve stress, hypersecretie van slijm, vernietiging van longblaasjes en verminderd weefselherstel.9 Met als gevolg:
- kortademigheid
- hoge energiebehoefte
- vermoeidheid
- risico op ondervoeding
- verzwakte spieren
- verzwakking ademhalingspieren
Bij COPD kunnen specifieke (micro)nutriënten anti-inflammatoir werken:9
- omega-3 vetzuren
- vitamine D
De anti-inflammatoire werking van omega-3 vetzuren
De omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) hebben ontstekingsremmende eigenschappen.10 Een celmembraan bevat vetzuren: zowel omega-6 (zoals arachidonzuur, AA) als omega-3 (EPA en DHA). EPA en DHA stimuleren anti-inflammatoire processen. AA daarentegen werkt juist pro-inflammatoir. De inname van omega-3 vetzuren kan het AA-metabolisme remmen, met vermindering van inflammatie tot gevolg. Tevens kan het leiden tot een betere eetlust omdat inflammatoire cytokines de eetlust remmen.11,12
Omega-3 bij de voedingsbehandeling van kanker
Omega-3 vetzuren hebben een gunstige anti-inflammatoire werking.13 Internationale richtlijnen (ESPEN/ESMO) adviseren suppletie met omega-3 vetzuren bij patiënten met gevorderde kanker die chemotherapie krijgen om de eetlust te verbeteren, gewichtsverlies tegen te gaan en spiermassa te behouden.6,11
Bekijk deze relevante webinar over oncologie van Prof. Alessandro Laviano.
Omega-3 bij de voedingsbehandeling van COPD
Bij patiënten met COPD verminderen omega-3 vetzuren de inflammatoire reactie en verbeteren de inspanningscapaciteit.14,15
De rol van vitamine D
Vitamine D speelt een rol in de botgezondheid, is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem en is van belang voor het behoud van een goede spierfunctie. Bij oncologische patiënten is er vaak sprake van een lage vitamine D-status.6 Van de oncologiepatiënten heeft 67% een inadequate vitamine D inname en 31% heeft een vitamine D-tekort.16,17 Dit is ook het geval bij patiënten met COPD.9 Bij COPD-patiënten is de kans op een vitamine D-tekort groot door:18
- minder activiteiten buiten
- vroeg verouderde huid wanneer sprake is (geweest) van roken.
- gebruik van corticosteroïden (verminderde absorptie en verhoogde uitscheiding van calcium en vitamine D)
Verfrissende smaken
De unieke smaken van Forticare Advanced - verfrissende rode vruchten en verfrissende mango-perzik - zijn ontwikkeld voor patiënten met risico op smaakverandering. Deze unieke smaken van Forticare Advanced zijn getest en gevalideerd door oncologische patiënten, bij wie smaakverandering vaak voorkomt.19 Ze bevatten mentholderivaten die het trigeminale somatosensorische systeem stimuleren met als gevolg een verfrissend mondgevoel.20 Door deze smaaksensaties kunt u de dieetbehandeling nog beter afstemmen op de individuele behoefte en omstandigheden van uw patiënten.
Forticare Advanced proberen? Vraag hier een sample aan
De nieuwe Forticare Advanced is een voeding voor medisch gebruik en geschikt voor patiënten met (risico op) ondervoeding bij kanker, chronische katabole ziekte (zoals COPD) of cachexie. Te gebruiken onder medisch toezicht. Klik hier voor de volledige samenstelling.
Wilt u meer informatie over Forticare Advanced of heeft u nog vragen? Neem contact op met de diëtisten van Nutricia Medische Voedingsservice via 0800-0223322 of via het contactformulier.
Referenties
- Merker M et al (2020). JAMA Netw Open 3(3):e200663
- Cederholm T et al (2019) Clin Nutr 38(1):1-9
- Buskermolen S et al (2012) Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek 67: s1-7
- Morley JE et al (2006) Am J Clin Nutr 83(4):735-743
- Fearon K et al (2011) Lancet Oncol 12(5):489-495
- Arends J et al (2017) Clin Nutr 36(1):11-48
- Mardas M et al (2015) Support Care Cancer 24(6):2619-25
- Van der Meij BS et al (2010) J Nut 140(10):1774-1780Wood et al (2015)
- Scoditti E et al (2019) Nutrients 11(6):1357
- Flock MR et al (2013) Diabetes Metab Res Rev 29(6):431-45
- Arends J et al (2021) ESMO Open. 6(3):100092
- Yu H et al (2021) Int J Chron Obstruct Pulmon Dis 23(16):2677-2686
- Ten Have H et al (2022) Handboek voeding bij kanker, de Tijdstroom uitgeverij
- Wood LG (2015) Curr Opin Clin Nutr Metab Care 18(2):128-32
- Broekhuizen R et al (2005) Thorax 60(5):376-382
- Churilla TM et al (2011) BMJ Open 1(2):e000397
- Ströhle A et al (2010) Oncology Reports 24(4):815-28
- Schols AM et al (2014) Eur Respir J 44(6):1504-20
- Kwiecien C et al (2023) Clinical nutrition ESPEN (in press)
- TRP Ion Channel Function in Sensory Transduction and Cellular Signaling Cascades (2007) Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis