Onderwerpen in dit artikel:

TYR GMPro Mix-In

TYR GMPro Mix-In is een poedervormige dieetvoeding bij bewezen tyrosinemie (TYR) vanaf 3 jaar en bevat 10g eiwitequivalent en 40 kcal per zakje van 12,5g. De dieetvoeding bevat een bron van glycomacropeptide (GMP) waardoor het makkelijk is voor uw patiënten om te voldoen aan hun eiwitbehoeften. Daarnaast zorgt TYR GMPro Mix-In voor meer variatie en keuze omdat er vrijwel geen smaakverandering waargenomen wordt wanneer gemengd met aminozuurpreparaten, eiwitarme voeding, water*, sportdranken of andere dranken met een smaak

Kan gemengd worden met eiwitarme voeding, dranken en eiwitvervangers

TYR GMPro Mix-In is een te mengen tyrosinemie dieetvoeding met een bron van het GMP-eiwit**. GMP is gebruikt om de smaak, geur en variatie van de eiwitvervanger TYR GMPro Mix-In te verbeteren. TYR-patiënten vanaf 3 jaar kunnen kiezen voor deze dieetvoeding als ze op zoek zijn naar een flexibele inname van eiwitvervangers en/of variatie in combinatie met eiwitarme voeding en dranken.  

  • Eiwitarme voeding, voor wie een lepelbare variant zoekt.
  • Water of dranken met een smaak, voor wie graag wil afwisselen tussen verschillende smaken.
  • Eiwitvervangers, voor wie de eiwitinname wil verhogen in combinatie met het huidige aminozuurpreparaat. 

De dieetvoeding bevat geen toegevoegde vitaminen en mineralen waardoor het meer mogelijkheden biedt om het toe te voegen aan de gebruikelijke eiwitvervangers zonder verhoging van micronutriënten of te combineren met een apart vitamine- en mineralensupplement om aan individuele behoeften te voldoen. 

**GMP staat voor 'glycomacropeptide' en wordt geproduceerd uit melk tijdens de kaasbereiding. TYR GMPro Mix-In bevat een caseine GMP isolaat uit koemelk.

Geen nasmaak, geen stinkende adem, het is geweldig!" (13)

TYR GMPro Mix-In

Een voeding die TYR-patiënten ondersteunt bij de opvolging van hun dieet 

Voor TYR-patiënten maakt het gebruik van eiwitvervangers een groot deel uit van hun totale behandeling en dagelijkse routine. 

GMP is gebruikt om de smaak, geur en variatie van de eiwitvervanger TYR GMPro Mix-In te verbeteren en daarbij de therapietrouw te ondersteunen. 

Het kan uitdagend zijn om meerdere keren per dag een eiwitvervanger in te nemen. (6) TYR GMPro Mix-In kan worden gemengd met een verscheidenheid aan eiwitarme voeding en dranken voor ultieme variatie en keuze. 
Het verbeteren van de smaak van eiwitvervangers kan de therapietrouw bevorderen. (7,8) TYR GMPro Mix-In is vrijwel smaak- en geurloos, zodat patiënten het makkelijk aan hun favoriete eiwitarme voeding of dranken kunnen toevoegen zonder dat de smaak veel verandert.
Eiwitvervangers die gemakkelijk in de dagelijkse routine passen, kunnen helpen om de therapietrouw te ondersteunen. (9) TYR GMPro Mix-In wordt aangeboden in voorgedoseerde zakjes die gemakkelijk mee te nemen zijn voor dagelijks gebruik.

Alles wat u moet weten over GMP 

GMP staat voor ‘glycomacropeptide’, een peptide dat wordt gevormd tijdens de productie van kaas, met name bij het maken van het wei-eiwit. Het is een bijproduct van de caseïne-verwerking.

GMP is een geglycosyleerd peptide van 64 aminozuren dat van nature voorkomt in de weifractie van koemelk tijdens de kaasproductie. GMP heeft een uitstekende reputatie op het gebied van voedselveiligheid, gebaseerd op de wijdverspreide aanvulling van voedingsmiddelen met wei-eiwit en het gebruik van zuigelingenvoeding met overwegend wei. (10,11,12)

Sensorische analysestudies hebben aangetoond dat op GMP gebaseerde eiwitsupplementen aanvaardbare alternatieven zijn voor fenylalanine vrije aminozuurpreparaten. Ze kunnen de therapietrouw verbeteren en ondersteuning bieden bij de dieetbehandeling. (3,4,5)  

Traditionele aminozuurpreparaat versus GMP 

Een traditioneel aminozuurpreparaat is opgebouwd uit vrije aminozuren. TYR GMPro Mix-In onderscheidt zich door de combinatie van de vrije aminozuren en het GMP-eiwit. Aangezien GMP van nature een minimale hoeveelheid fenylalanine en tyrosine bevat maakt het een geschikte eiwitbron voor TYR-patiënten. Wel wordt het aminozuurpreparaat aangevuld met essentiële aminozuren om een voedingskunding volwaardig product te krijgen. (3,5,6)

TYR GMPro Mix-In

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies?

Voor persoonlijk advies over medische voeding kunt u gratis contact opnemen met onze diëtisten van Nutricia via Nutricia Medische Voedingsservice. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur (gratis) op 0800-0223322 of via het contactformulier op www.nutricia.nl.

Medische Voedingsservice Nutricia

*TYR GMPro Mix-In is een voeding voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij tyrosinemie (TYR). Te gebruiken onder medisch toezicht. Deze informatie is uitsluitend bestemd voor (para)medici.

Referenties

  1. Alves, A.; Bassot, A.; Bulteau, A.L.; Pirola, L.; Morio, B. Glycine metabolism and its alterations in obesity and metabolic diseases. Nutrients 2019, 11, 1356
  2. Córdova-Dávalos LE, Jiménez M, Salinas E. Glycomacropeptide Bioactivity and Health: A Review Highlighting Action Mechanisms and Signaling Pathways. Nutrients. 2019 Mar 12;11(3):598. doi: 10.3390/nu11030598. 
  3. Lim, K.; van Calcar, S.C.; Nelson, K.L.; Gleason, S.T.; Ney, D.M. Acceptable low-phenylalanine foods and beverages can be made with glycomacropeptide from cheese whey for individuals with PKU. Mol Genet Metab 2007, 92, 176-178, doi:10.1016/j.ymgme.2007.06.004. 
  4. Ney, D.M.; Etzel, M.R. Designing medical foods for inherited metabolic disorders: why intact protein is superior to amino acids. Curr Opin Biotechnol 2017, 44, 39-45, doi:10.1016/j.copbio.2016.10.009. 
  5. Ney, D.M.; Gleason, S.T.; van Calcar, S.C.; MacLeod, E.L.; Nelson, K.L.; Etzel, M.R.; Rice, G.M.; Wolff, J.A. Nutritional management of PKU with glycomacropeptide from cheese whey. J Inherit Metab Dis 2009, 32, 32-39, doi:10.1007/s10545-008-0952-4. 
  6. MacDonald A, Van Rijn M, Gokmen-Ozel H, et al (2010) J. Inherit Metab Dis. 33:665–670
  7. Van Wegberg AMJ, MacDonald A, Ahring K, Belanger-Quintana A, Blau N, Bosch AM et al (2017) Orphanet J Rare Dis 12(1):162
  8. Pena MJ, Pinto A, Ferreira de Almeida M et al (2021) Orphanet J Rare Dis 16 (1):84
  9. MacDonald A, Lilburn M, Davies P, et al (2006) J Inherit Metab Dis. 29:526–531.
  10. van Calcar SC and Ney DM Food products made with glycomacropeptide, a new low phenylalanine whey protein, provide a new alternative to amino acid-based medical foods for nutrition management of phenylketonuria. J Acad Nutr Diet, 2012. 112: p. 1201-1210.
  11. Ney DM, Gleason ST, van Calcar SC, MacLeod EL, Nelson KL, Etzel MR, Rice GM, Wolff JA, Nutritional management of PKU with glycomacropeptide from cheese whey. J Inherit Met Dis, 2009. 32: p. 32-39.
  12. Bruck WM, Redgrave M, Tuohy KM, Graverholt G, Hernell O and Gibson GR. Effects of bovine alpha-lactoglobulin and casein glycomacropeptide-enriched infant formulae on faecal microbiota in healthy term infants. J Paediatr Gastroenterol Nutr, 2006. 43: p. 673-679.