Versnelde transitie naar plantaardige eiwitten – subsidie voor onderzoek
02 Jun 2021
Laatste wijziging: 02 jun 2021
Nutricia is 125 jaar geleden begonnen als pionier en is sindsdien blijven innoveren in voeding en ondersteuning. Het onderzoekscentrum van Nutricia aan De Uithof in Utrecht, speelt hier een belangrijke rol in. Recentelijk heeft het onderzoekscentrum, samen met een groep universiteiten en andere partners een subsidie ontvangen voor onderzoek gerelateerd aan de transitie naar plantaardige eiwitten. Het onderzoek naar plantaardige transitie past goed bij de One Planet. One Health duurzaamheidsambities van Danone, waar Nutricia onderdeel van is.
De interesse in plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel neemt razendsnel toe en dat is allemaal te danken aan hun positieve impact op het milieu en potentiële gezondheidsvoordelen. Ondanks deze verandering waarschuwen Nederlandse economen dat het met het huidige tempo tot na 2050 kan duren voordat de markt van plantaardige alternatieven groter is geworden dan die van vlees en zuivel.
Om de transitie naar milieuvriendelijke plantaardige vervangers te begrijpen en te versnellen, heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een onderzoekssubsidie van ongeveer 1 miljoen euro toegekend aan een consortium van universiteiten en publieke en particuliere partners, waaronder Nutricia’s onderzoekscentrum.
“In dit consortium koppelen we perspectieven uit de psychologie, consumentenwetenschappen, duurzame ontwikkeling en industrieel ontwerp aan elkaar; een krachtige combinatie om de transitie naar plantaardige eiwitten te helpen versnellen – goed voor onze planeet en goed voor onze gezondheid”
Dr. Vanessa Martens (Senior manager User Experience Design bij Nutricia's onderzoekscentrum)
Om inzicht te krijgen in gedrag en gedragsverandering die de transitie naar plantaardige eiwitten kunnen versnellen, richt het project zich op vier onderwerpen:
- motieven van consumenten om over te stappen op een ander voedingspatroon
- hoe alternatieven voor vlees en zuivel door consumenten worden gezien en wat de gevolgen zijn voor het opnemen van deze alternatieven in de voeding
- een onderzoek van het volledige innovatiesysteem en een analyse van de elementen van het systeem die de eiwittransitie stimuleren en belemmeren de effecten van verschillende kaders op strategieën en systeeminterventies die worden gebruikt om de transitie te versnellen
Het project wordt gefinancierd in het kader van het NWO-programma Transities en Gedrag. Dit programma is gericht op onderzoek naar gedrag en gedragsverandering die transities mogelijk maken en versnellen.
Zie voor meer inzicht in het project dit interview met hoofdonderzoeker prof. Marko Hekkert van de Universiteit Utrecht.